Visie alchemistische relatie

Een alchemistische relatie

In een alchemistische relatie speelt de seksualiteit tussen de twee geliefden een hele belangrijke rol. De seksuele energie wordt gezien als het heilige vuur dat aanzet tot transformatie en innerlijke groei.

De ruimte tussen geliefden is daarbij het heilige midden waar het vuur rust op de aarde, de court yard waar alles wat de levensstroom beperkt aan het licht komt. 

Als de geliefden het vuur op de juiste wijze gebruiken (o.a. door geen intimiteit met derden toe te laten), kunnen ze alles wat niet meer van pas komt, verbranden en oplossen.

In een alchemistische relatie is seksualiteit dus een tool om patronen zichtbaar te maken, aan te raken en in beweging te zetten. Het is voor mij seks zoals seks bedoeld is; ter heling en transformatie.

Een voorbeeld:

Stan en Laila zijn sinds vier jaar samen. Stan heeft een verleden van veel relaties, vaak ook meerdere vrouwen tegelijkertijd. Sinds hij samen is met Laila is hij trouw maar tegelijkertijd fantaseert hij wel eens over een avontuurtje, maar dan wel samen met Laila. Zo heeft hij Laila wel eens voorgesteld om naar een parenclub te gaan.

Laila vindt het lastig dat Stan voor haar gevoel niet genoeg heeft aan haar, dat er andere prikkels nodig zijn. Hierdoor kan ze zich niet helemaal geven in de relatie en zijn er momenten dat ze twijfelt of ze wel bij elkaar horen. Maar twijfelen lijkt sowieso wel haar tweede natuur. Ze vindt ook dat Stan soms wel heel veel tijd stopt in zijn dure motorhobby. Juist op momenten dat het heel druk is thuis met de kinderen, lijkt hij zich te verstoppen in de garage waar zijn motor staat. Stan ervaart op zijn beurt weer weinig oog voor zijn activiteiten en werk. Als hij thuis komt van zijn intensieve baan heeft hij het gevoel dat hij ook nog eens de vrouwelijke taken zoals boodschappen doen en koken op zich moet nemen. Zij was toch thuis de hele dag?

Dit patroon wordt gespiegeld in de wijze waarop Stan en Laila seks hebben. Er komt vaak in het liefdesspel een moment dat Stan zich voor Laila’s gevoel afsluit. Hij wordt dan erg visueel gericht, wil bepaalde standjes en fantaseert hardop over de aanwezigheid van andere vrouwen. Laila krijgt dan het gevoel dat ze ergens aan moet voldoen, alsof ze een object wordt van Stan’s verlangen. Het vuur dat net in haar was aangewakkerd verdwijnt. Stan wordt hierdoor nog dwingender in zijn wensen, hij is immers net op weg om tot een orgasme te komen. Nu Laila ‘koud’ wordt voelt hij zich in de steek gelaten, alleen met zijn verlangen. Zo mondt een vrijpartij, die bedoelt was om elkaar lief te hebben, uit in een discussie.

Dit patroon tijdens het vrijen legt bloot wat er op dieper niveau speelt tussen Stan en Laila. Laila ervaart dat Stan in het heetst van de strijd uit verbinding gaat. Hij ziet niet wie zij is maar een object. Er gebeurt dan precies wat Laila vreest: in een situatie waar ze zich wenst over te geven gaat Stan uit verbinding en kiest zijn eigen weg.

Stan ervaart daarentegen dat als Laila hem net op zijn toppunt van zijn man-zijn, verlaat, hij bevestigt wordt in wat hij vreest: als puntje bij paaltje komt ben ik toch alleen. Precies de reden waarom hij zijn hele leven al meerdere partners wenst.

Laila en Stan laten precies zien waar de oefening ligt; voor de man om écht intiem en in verbinding te zijn vanuit zijn hart en voor de vrouw om zich écht over te geven vanuit haar bekken.

De seksuele oefening voor de vrouw

Seksualiteit biedt alle vrouwen de mogelijkheid om haar direct bij haar kracht en potentieel te brengen, bij haar natuur die moeder aarde is.

Deze natuur gaat over overgave, dat is waar het leven de vrouw steeds weer in uitdaagt en de seksualiteit haar laat oefenen. Op het moment dat een vrouw niet vervuld is grijpt ze iets in de buitenwereld vast om zich aan over te geven; een baan, een partner, een kind... Als er niets voor handen is kan een vrouw daar hysterisch van worden. Deze hysterie, dit niet vervuld zijn, komt uit de baarmoeder. Een vrouw is niet voor niets tijdens haar zwangerschap vaak letterlijk en figuurlijk vervuld van binnen. Haar werkelijke vervulling komt dan van binnenuit.

De seksualiteit biedt de vrouw de mogelijkheid om weer, en ook zonder een kind te dragen, aan te komen in die natuurlijke vervulde staat. Wat hiervoor nodig is, is aanwezigheid in ons lichaam. Een liefdevolle partner kan met zijn handen, mond en penis heel diep doordringen in de vrouw en haar helpen om in contact te komen met haar lichaam. Juist die plekken waar ze niet aanwezig kan zijn, waar het lastig is om contact mee te maken zijn daarbij heel erg belangrijk omdat deze plekken de gebieden spiegelen waar een vrouw in haar emotionele en spirituele lichaam niet vervuld is. Met geduld en aandacht helpt de man haar om ook in die gebieden aanwezig te zijn.  

De verschillende orgasmes die een vrouw kan ervaren (van oppervlakkig naar diep niveau: clitoraal, vaginaal, g-spot en cervix) zijn dan ook niet oorspronkelijk bedoeld om lust te ervaren maar ter heling en transformatie. Een cervix orgasme kan behoorlijk pijnlijk zijn doordat er aanwezigheid komt in een ‘vergeten’ en gespannen gebied.

En zo verwordt de vrouw langzaamaan, stukje bij beetje, weer tot haar oervorm: moeder aarde. Alma Mater, zij die ontvangt, zij die inspireert, zij de stille kracht, zij die voedt, zij die altijd aanwezig is, zij die vervuld is van het leven zelf.

De seksuele oefening voor de man

Seksualiteit biedt ook alle mannen de mogelijkheid om bij hun oerkracht en potentieel aan te komen, bij zijn natuur die vader hemel is.

De ejaculatie van de man is (op die paar keer na als hij een vrouw wil bevruchten) bedoeld om zijn meesterschap te oefenen. Door zijn orgasme en ejaculatie te leren reguleren wordt hij als een surfer die iedere golf kan nemen en steeds weer op de top van de golf blijft staan. Hij heeft overzicht, ziet waar de wereld naar toe beweegt en is tegelijkertijd gefocust op iedere kleine verandering boven en onder hem en anticipeert nauwgezet en direct – zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen!

Een man kan zijn meesterschap in de seksualiteit pas oefenen als de baarmoeder van zijn partner vervuld is van zichzelf. De man is in zijn ontwikkeling dus afhankelijk van de ontwikkeling van zijn vrouwelijke wederhelft. In een alchemistische relatie -wil een man bij zijn volledige groei potentieel komen- is het dus essentieel dat de vrouw voorgaat. Dit leg ik even uit aan de hand van twee voorbeelden:

1. Als een vrouw haar bekken weg geeft in de zin van ‘ik heb eigenlijk geen zin maar vind dat ik mijn partner minimaal eens per week seks moet geven’ is zij met haar hart niet aanwezig in haar bekken. Als een man dan bij een vrouw naar binnen gaat – altijd met de achterliggende wens om haar hart te ontmoeten - komt hij thuis in een leeg, kaal en koud huis. Hij voelt de aanwezigheid van zijn vrouw niet. Dit zorgt ervoor dat een man zich langzaam terugtrekt in zichzelf en in de relatie. De man heeft aanwezigheid van zijn vrouw nodig om zich te kunnen focussen (op haar en daarmee op zijn transformatie en groei). Haar emotionele en spirituele afwezigheid wordt gespiegeld in de afwezigheid in haar lichaam.  

Treft een man de vrouw vaker niet thuis in haar lichaam dan verlegt hij langzaamaan zijn focus naar zijn werk, een uit de hand gelopen hobby, een andere vrouw, een grote auto etc. Vrouwen én mannen verwarren de behoefte van de man om zijn vrouw thuis in haar lichaam te treffen vaak met ‘de vrouw moet thuis zijn met de kinderen’. Mannen en vrouwen dénken dat te wensen, en ergens klopt dat dus ook, maar écht thuis betekent: aanwezig in haar lichaam. Als een vrouw voor het thuisfront zorgt maar ze is niet aanwezig in haar lichaam, slaat ze de plank mis. Ze biedt een surrogaat ‘thuis zijn’ dat voor beide partners uiteindelijk niet vervullend is.

2.Als een vrouw de man ontvangt in haar bekken en na een tijdje denkt: ‘ik vind het nu wel genoeg, ik zorg dat deze vrijpartij naar een einde gaat’ trekt ze vaak een truc van stal waar geen enkele ongetrainde man tegen bestand is: kreunen, geile woordjes fluisteren, een orgasme faken of stimuleren, knijpen met de baarmoeder mond, schommelen met de heupen etc. Een vrouw knijpt hier letterlijk en figuurlijk de innerlijke (en uiterlijke) groeicurve van de man af.

Waarom? De man kan via de vrouw in contact komen met zijn groeipotentieel en zijn hoogte ervaren. En net als dat mannen patronen van onderdrukking naar vrouwen hebben, stuiten we hier op een manier waarop vrouwen mannen onderdrukken. Door een man snel te laten klaarkomen weerhoudt de vrouw hem ervan om contact te maken met zijn intuïtie en hogere zintuigen. Laat de man maar lekker ongevoelig zijn!

Kortom: als een vrouw tijdens de penetratie aanwezig kan blijven in haar bekken, verbonden met haar hart en zowel haar eigen als zijn orgasme niet stuurt, biedt zij de man gelegenheid om zijn meesterschap te oefenen.

Hoe oefent een man meesterschap? Dit doet hij door het orgasme en de ejaculatie los te laten, door geen mentale plaatjes te maken, door volledig aanwezig en in verbinding te blijven met zijn partner. 

Zó vrijen biedt zowel man als vrouw een hele veilige basis. Samen verworden ze tot een transformatie huisje waarin hemel en aarde bewegen. Hun innerlijke ontwikkeling gaat dan in een rap tempo: via de man, die letterlijk en figuurlijk staat in haar bekken, kan de vrouw haar natuur van vervuld zijn her-inneren. En hoe meer aanwezig en vervuld de vrouw is in haar bekken, des te meer kan de man zijn vitale energie leren beheren en beheersen.

Het resultaat is direct voelbaar en zichtbaar op alle gebieden in het leven: de vrouw is altijd ‘thuis’ en dienstbaar zonder perse fysiek thuis te hoeven zijn en de man is meester over alle situaties die op zijn pad komen zonder in controle of macht te vervallen.

Als de man thuis komt in zijn vrouw transformeert hij alles wat hij in de buitenwereld heeft ontmoet. De vrouw ervaart het grotere geheel in zichzelf via de man, integreert en geeft de man weer schone energie terug waarbij hij zich oplaadt om de wereld weer tegemoet te treden. De vrouw treedt op haar beurt de wereld tegemoet met een nog ruimer hart en nog meer dienstbaarheid. Ze wordt steeds lichter en deelt haar hart-vruchten met eenieder zonder daar iets voor te hoeven doen. Niets en niemand van buitenaf is meer nodig om deze geliefden te vervullen.